Veelgestelde vragen

Wij voorzien u graag van meer informatie omtrent kunstgras voor uw tuin, het balkon of ten behoeve van sport & spel. Daarom hebben wij hieronder een lijst opgesteld van veelgestelde vragen, inclusief antwoorden. Staat uw vraag hier niet tussen? Neem dan gerust contact op met Kunstgras leggen. Hedendaags zijn wij uitgegroeid tot dé specialist in het aanleggen van kunstgras voor een scherpe prijs.

Algemeen

Kunstgras kan perfect aangelegd worden rondom een ingebouwd zwembad. Hierdoor heeft u geen last meer van vies water door aarde of gras en ziet het er altijd netjes uit. Ook kunt u gedurende de zomermaanden een zwembad op het kunstgras plaatsen. Wanneer deze er weer afgehaald wordt, kunt u de vezels rechtop zetten door met een harde bezem te borstelen.

Uiteraard kunt u spullen op het kunstgras plaatsen. Kijk wel uit met stoelen of tafels met dunne poten, deze kunnen namelijk putjes veroorzaken. Indien u bloempotten of andere zware spullen op het kunstgras plaatst, is het aan te raden deze na verloop van tijd te verzetten. De vezels, die op deze plekken plat zijn, gaan liggen. Deze kunt u vervolgens overeind borstelen door met een harde bezem tegen de vezelrichting in te vegen.

Het aanleggen van kunstgras doen wij vaak in één dag. Dit is uiteraard afhankelijk van de oppervlakte. Zo leggen wij oppervlakten tot 100m² aan in één dag! Benieuwd naar de mogelijkheden voor uw tuin? Maak dan snel een vrijblijvende afspraak om de mogelijkheden bij u thuis te bespreken.

Alle producten zijn 100% veilig. Hierdoor geven wij 10 jaar garantie op het niet verkleuren én niet loslaten van de vezels. Uiteraard kunt u met goed onderhoud nog véél langer genieten van uw kunstgras gazon.

Kunstgras ziet er tegenwoordig zó echt uit dat het bijna niet meer te onderscheiden is van een echte grasmat. Mensen hoeven niet bang te zijn dat het gazon er na aanleg van kunstgras kunstmatig en nep uitziet. Al onze klanten draaien bij wanneer ze de prachtige resultaten zien en zijn verbaasd over de kwaliteit en uitstraling van kunstgras.

Er zijn meerdere mogelijkheden voor de onderbouw van kunstgras. Het is belangrijk dat de onderbouw op de juiste manier wordt aangebracht: vlak, waterdoorlatend en blijvend stabiel. Als u een bestaand gazon heeft, die u wilt vervangen door kunstgras, dient deze eerst verwijderd en afgevoerd te worden. Zwarte grond is verteerbaar, waardoor deze niet vlak blijft en uiteindelijk gaat
verzakken.

De beste ondergrond voor kunstgras is menggranulaat, ook wel betongranulaat genoemd. De beste afmeting menggranulaat, voor onder het kunstgras, is een korrelafmeting van 0-4mm. Hierin zit een kleine hoeveelheid cement, waardoor de ondergrond sterk maar toch ook waterdoorlatend is. Er wordt ook vaak geel zand gebruikt onder het kunstgras. Dit is een zachtere structuur en zal nooit zo sterk zijn als menggranulaat. Ons advies is om een onderlaag van minimaal 5 cm aan te houden, afhankelijk van de situatie. Denk hierbij aan klei of een slechte afwatering. Als er een slechte afwatering is, zijn er meerdere mogelijkheden om drainage aan te leggen. Bijvoorbeeld een waterput slaan of drainage slangen aanleggen.

Elke soort ondergrond dient te worden aangetrild met een trilplaat of te worden bewaterd, zodat een compacte onderbouw wordt gecreëerd. Hierna kan het vlak maken beginnen, voordat het kunstgras wordt geïnstalleerd.

Gezondheid

De aanwezigheid van gras, en vooral het maaien daarvan, kan allergische reacties opwekken. Wanneer u kunstgras aanlegt, vermindert u deze allergische reacties (zoals bij hooikoorts) aanzienlijk.

In 2017 en 2018 is uit verschillende onderzoeken gebleken dat de rubberkorrels, die in kunstgras voetbalvelden gebruikt worden, kankerverwekkend zouden zijn. Het gaat dus puur om de ‘’infill’’ die in het kunstgras wordt gebruikt. Het rubber zou de stof 2-mercaptobenzothiazal bevatten, tenminste dat is de uitslag van een test in Amerika. Hier in Nederland en België hangt men nog strengere eisen aan de producten die gebruikt worden. Na veelvuldig testen is dan ook uitgesloten dat de Nederlandse en Belgische voetbalvelden dit stofje bevatten.

Het antwoord is dus nee. Kunstgras is niet kankerverwekkend.

Kunstgras kan erg warm worden wanneer de zon er vol op schijnt. U verbrandt zich echter nooit aan het kunstgras. Wanneer u de temperatuur van het kunstgras snel omlaag wilt hebben, kunt u het kunstgras gewoon nat sproeien. Hierdoor daalt de temperatuur zowat meteen.

Onderhoud

Dankzij het drukverdelend doek heeft u geen last van onkruid dat door het kunstgras groeit van onder. Wel is het belangrijk om uw kunstgras goed te onderhouden en regelmatig schoon te vegen. Hierdoor voorkomt u dat onkruid vanaf boven zich in het kunstgras nestelt. Hierbij moet u denken aan pitjes en zaadjes die door de wind en vogels worden vervoert. Geef deze niet de kans om te ontkiemen!

Lichte ontlasting van huisdieren kunt u gemakkelijk doorspoelen met een tuinslang. Zwaardere ontlasting dient van het kunstgras verwijderd te worden. Daarna is het aan te raden het kunstgras na te spoelen met de tuinslang.

Het belangrijkste onderhoud is het schoonhouden van het kunstgras. Bladeren, bloesem en takken van bomen en planten zullen periodiek van het kunstgras verwijderd moeten worden. Dit om ontkieming van onkruid te voorkomen. Mocht er toch onkruid in uw kunstgras ontstaan, dan kunt u dit eenvoudig verwijderen met een hark, met de hand of met een onkruidverdelingsmiddel. Er zijn diverse biologische middelen bij bouwmarkten of tuincentra verkrijgbaar die doeltreffend algen, mos en onkruid verdelgen.

Het drukverdelend doek, onder het kunstgras, zorgt ervoor dat er geen wortels van onkruid vanuit de onderbouw door de mat kunnen komen. Wanneer u onze gebruiksaanwijzing opvolgt, brengen deze middelen geen enkele schade toe aan het kunstgras.

Wanneer er sneeuw op het kunstgras ligt, raden wij aan om zo min mogelijk op het kunstgras te lopen. Wanneer er een bevroren ijslaag op het kunstgras ligt, mag er niet op het kunstgras gelopen worden. De vezels kunnen in dit geval afbreken.

Mollen kunnen het kunstgras niet beschadigen. Mollen zijn in landelijke gebieden helaas onoverkomelijk, deze zullen enkel vanaf zijkanten onder het kunstgras kunnen komen. Indien een mol zijn gangen onder uw kunstgras gazon graaft, kunnen er verzakkingen optreden. Deze verzakkingen zijn uiteraard te herstellen. Onze kunstgrasspecialisten komen hiervoor graag op korte termijn voor langs!

U verwijdert mos op de volgende manier uit kunstgras:

  1. Zorgen voor strooizout (dit is te koop bij bijvoorbeeld bouwmarkten);
  2. Strooizout uitstrooien over de plekken waar het mos zich voordoet;
  3. 15 minuten wachten/koffie drinken;
  4. Met een harde bezem het mos los borstelen;
  5. Het mos van het kunstgras afvegen.

Kunstgras kan op sommige momenten statisch zijn. Vooral als het warm weer is of de luchtvochtigheid laag. Tip: maak het kunstgras bij dit soort weersomstandigheden vochtig. Een klein beetje sproeien is al voldoende om van het statische effect af te komen.

Het kunstgras dweilen met een sopje Dreft zou voldoende moeten zijn om voorgoed van het statische kunstgras af te komen.

Extra's en accessoires

Kunstgras kan op sommige momenten statisch zijn. Vooral als het warm weer is of de luchtvochtigheid laag. Tip: maak het kunstgras bij dit soort weersomstandigheden vochtig. Een klein beetje sproeien is al voldoende om van het statische effect af te komen.

Het kunstgras dweilen met een sopje Dreft zou voldoende moeten zijn om voorgoed van het statische kunstgras af te komen.

Het drukverdelend doek, ook wel geotextiel drukverdeel doek genoemd, wordt tijdens de aanleg onder het kunstgras geplaatst. Dit doek zorgt ervoor dat de onderbouw beschermd word tegen kuilen en putjes. Ook zorgt het ervoor dat er geen onkruid door het kunstgras omhoog kan groeien.

Wilt u persoonlijk advies van een expert?
Wij helpen graag!

is aan uw winkelwagen toegevoegd.
Afrekenen